Nya prissänkningar från 1/6 2017. Nu har vi sänkt priset rejält på ett antal av våra viner. Passa på att fynda. Först till kvarn.  Till reasidan

Château Malartic-Lagraviére

Gällande vin Le Comte de Malartic 2010

Historia

Domaine de Lagravière erkänt sedan urminnes tider för sin utmärkta terroir, köptes i slutet av sjuttonhundratalet av familjen greve Hippolyte de Maures de Malartic. Greven tjänstgör i den franska kungens arméer, som Admiral kämpade han mot engelsmännen på många hav i världen och visar speciellt stort mod i slaget vid Quebec 1756.

Gården köptes sedan 1850 av Madame Arnaud Ricard, som la till namnet Malartic Lagravière som en hyllning till de tidigare ägarna.

Efter en markomorganisation och några förvärv av mindre tomter, tog godset form och behölls fram till 1950-talet.

Marly-familjen var den sista av som drev godset. Av särskilt intresse, Jacques Marly var egendomens chef under tiden 1947-1990.

Efter att ha haft ett gott rykte från början av artonhundratalet, var Château Malartic-Lagravière endast en av sex egendomar i Bordeaux att få 1953 Graves klassificering för både sina röda och vita viner.

I slutet av 1996 kom slottet in i en ny era med familjen Bonne

Terroir

Den historiska födelseplatsen för Bordeaux viner. Inget enastående kan uppnås utan en
exceptionell terroir.

Château Malartic-Lagravière ligger på en hög terrass som har varit djupt etsat av Eau Blanche strömmen och dess bifloder. Den ligger på 8 meter djupa fyndigheter av stenig terräng med anor från kvartärperioden.  Det suggestiva namnet ”Lagravière” understryker den stora kvaliteten i jorden på denna vingård som är känd för sin plats med den fina gruskullen i Léognan.

Medan lager av grus ger utmärkt dränage, den skalrika kalkstens underjord, som består av fossil från varma hav och vener av lera, som lagrat stora mängder av vatten. Detta säkerställer en tillräcklig försörjning för vinstockarna, även under den svåraste torka.
Den genomträngliga jorden, perfekt mängd av solsken och begränsad utsatthet till det nyckfulla vädret är alla gynnsamma faktorer. Dessa har ytterligare förbättrats genom ”sur mesure” skräddarsydd strategi för förvaltningen av vinstockar som har bedrivits av Bonnie familjen ända sedan deras ankomst.

Vinframställning

Respekt för traditioner och modern teknik.

Designad av arkitekten Bernard Mazières 1998, var vingården en av de första att anta ett transportsystem för druvan genom gravitation. Vid manuella skördar och dubbel sortering på vibratorbord, transporteras druvorna till tankar och sedan till ekfaten endast av tyngdkraften.

Tank rummet är också mycket innovativt. Dess åttkantiga layout rymmer 20 behållare av rostfritt stål och 10 av dem i trä, alla är koniska och temperaturstyrda. Varje liten tank kan rymma frukten från specifika tomter för individuell vinframställning. Cabernet Franc – 2%

Fakta

Druvsammansättning: 45 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 8 % Cabernet Franc och 2 % Petit Verdot.

Jord: Väldränerat grus, lergrus, skalrik kalksten.

Vingård: 46 ha

Planteringstäthet: 10 000 vinstockar/ha

Genomsnittsålder på vinstockarna: 31 år

Beskärningsmetod: Dubbel Guyot

Genomsnittlig avkastning: 43 hl/ha

Skörd: Handplockade vinklasar, hållbart jordbruk, högt värde av miljöcertifiering

Vinifikation: Termoreglerade rostfria ståltankar eller ekfat

Jäsning: Omkring 30 dagar, 28 till 30 grader

Lagring: I traditionella franska ekfat, 25% nya och 75% ett år gamla

Vinkonsult: Michael Rolland