Nya prissänkningar från 1/6 2017. Nu har vi sänkt priset rejält på ett antal av våra viner. Passa på att fynda. Först till kvarn.  Till reasidan

Vinlandet Franken : En Guide

Vinlandet Franken - En Guide, Omslag 2017

Här kan du läsa ett utdrag ur boken Vinlandet Franken : En Guide skriven av Lennart Rammer. Boken är utgiven på förlaget Grenadine Bokförlag/Stevali Produktion.

Utdraget handlar om distriktet Eschendorf och producenten Rainer Sauer.

Blir du intresserad av att läsa mer ur boken kan du beställa den direkt från författaren, Lennart Rammer, för 150 kr + 40 kr frakt (totalt 190 kr). Du beställer den genom att skicka ett mejl till rammerbl@telia.com. Ange ditt namn och din postadress i mejlet. Betalkonto meddelas vid orderbekräftelse.

 

ESCHERNDORF

Läget Escherndorfer Lump breder ut sig som en smal, konkav, elegant båge i sluttningen ovanför byn Escherndorf.  Berggrunden består av det övre lagret musselkalk. Mikroklimatet är ovanligt gynnsamt med en bergskam i ryggen som skydddar för nordliga vindar och en brant sydsluttning som fångar upp den intensiva solstrålningen och speglingen från Main. Escherndorfer Lump har en yta av 35 hektar och är en av Frankens bästa vingårdar. Silvaner odlas på mer än hälften av arealen men även den krävande Riesling ger utsökta viner i detta läge. Namnet Lump anses komma av de små jordenheter som blev följden av upprepade arvsskiften.  En sådan liten smal jordbit kallades för ”Lump” som betyder skräp, strunt eller lump på svenska.

Ovanför Escherndorfer Lump ligger läget Escherndorfer Fürtstenberg på 100 hektar. Det består av den övre halvan av sluttningen och fortsätter sedan åt väster, sydväst och slutligen åt söder. I den västra delen vätter läget rakt åt öster vid mainkröken. Ovanför den nordvästra delen av Fürstenberg upp mot höjden ligger det mindre läget Escherndorfer Berg. På det höga, smala krönet som omger mainslingan norr om Escherndorf löper en väg och en järnväg i öst-västlig riktning, från bron över Main vid Volkach mot Würzburg. Där uppe avtecknar sig den skarpa siluetten av klostret Vogelsburg, tidigare hemvist för augustinernunnorna. Klostret hade en egen liten vingård på två hektar, Vogelsburger Pforte. Sedan 2011tillhör Vogelsburg och läget Pforte företaget Juliusspital i Würzburg. Österut från Escherndorfer Lump tar en annan berömd vingård vid, Volkacher Karthäuser. Den ligger i Astheim som liksom Escherndorf och Vogelsburg är förorter till Volkach.

Vinorten Escherndorf är liten med bara omkring 300 invånare. Den har ingen omgivande mur eller annan försvarsanläggning. Byn är långsträckt och tränger ihop sig mellan vingården Lump och floden Main och består egentligen bara av en huvudgata med rader av hus på båda sidor. Gatan heter Bocksbeutelstrasse åt väster och Astheimer Strasse åt öster. En liten färja utgör förbindelse med Nordheim på andra sidan floden. Den är dragen med linor och rymmer två personbilar eller en traktor med släp och en motorcykel. Centrum utgörs av korsningen mellan huvudgatan och den korta gatan från färjan upp i vinsluttningen mot vägen på krönet.

I korsningen finns en springbrunn i rockokostil med en mariastaty. Där ligger också kyrkan helgad åt Johannes döparen. Den är byggd i början på 1600-talet under furstbiskopen Julius Echter von Mespelbrunn och har ett typiskt spetsigt Echter-torn. Framför kyrkan finns en korsfästelsegrupp av bildhuggaren Lucas van der Auvera. I den nordvästra delen av byn finns ett kapell tillägnat den undergörande madonnan från Lourdes i Frankrike.

Längs huvudgatan med byggnader från 1800-talet finns ett flertal värdhus och vinstugor. De bästa är Zur Krone, som drivs av det lokala vinodlarkooperativet, och Zum Engel som tillhör vinfirman Werner Blendel. Den senare har dekorativa plastänglar hängande på sina egna bocksbeutelflaskor.

Escherndorf har många kända och mindre kända vinfirmor. Byn är märkvärdig på så sätt att där finns två vinodlarkooperativ. Dels finns en filial till det stora kooperativet, GWF, i Kitzingen. Anläggningen ligger vid Bocksbeutelstrasse omedelbart väster om korsningen med springbrunnen. Sen finns ett självständigt lokalt kooperativ, Winzergenossenschaft Escherndorf Bocksbeutelhof som ligger ett par kvarter öster om korsningen vid Astheimer Strasse.

Weingut Horst Sauer tillhör de allra främsta vinproducenterna i Franken. Firman grundades av Horst Sauer 1977 och omfattar 18,5 hektar vingårdar i Escherndorfer Lump, Fürstenberg och Berg och i Untereisenheimer Sonnenberg några kilometer längre norrut.  Firman ligger omedelbart väster om korsningen och är nyligen renoverad i modern stil där vinkällaren går in i kalkberget i Lump. Anläggningen består av en fyra våningar hög byggnad som tillåter musten och vinet att självrinna med tyngdkraft mellan tankarna under vinifieringen. Man tillämpar spontanjäsning av vinerna utan tillsats av odlad jäst. Denna skonsamma behandling tillsammans med en långdragen, styrd jäsning ger särskilt eleganta rentoniga viner. Dottern Sandra är utexaminerad från vinhögskolan i Geisenheim och arbetar sedan några år i företaget som ansvarig för källararbetet. En specialitet för vinhuset och fadern Horst Sauers speciella skötebarn är söta predikatsviner från Auslese och uppåt.

Den bästa delen av läget Lump, som tillhör Horst Sauer och de övriga tre VDP-medlemmarna i Escherndorf, kallas för VDP.Grosse Lage Am Lumpen 1655 i stället för Lump som från början var den officiella beteckningen. Anledningen är att man vill reservera beteckningen Lump för de övriga delarna av vingården VDP.Erste Lage. Man hittade en gammal vingårdskarta från år 1655 där namnet Am Lumpen anges för den bästa delen av vingården. Detta är den brantaste delen av Lump omedelbart nedanför klostret Vogelsburg.

Tvärs över gatan ligger Weingut Rainer Sauer som inte är släkting till Horst. På samma sätt som namnet Schmitt är vanligt bland vinodlare i Randersacker finns många familjer Sauer i Mainschleife-området. Firmans specialitet är Silvaner som upptar mer än hälften av arealen på 13 hektar. Vinerna är fylliga, friska och mineralaktiga. Man har nyligen byggt en modern elegant lokal för produktion och försäljning. Sonen Daniel, också han utbildad oenolog i Geisenheim, är nu delaktig i produktionen.

Om de två vinfirmorna Sauer gör ett modernt flashigt intryck, så är firman Egon Schäffer den raka motsatsen. Den har traditioner som vinodlare sedan 1524. Entrén är oansenlig vid Astheimer Strasse, och man tas emot i en mörk källarlokal med vinprovning på några högställda gamla vinfat.

Egon Schäffer tog över företaget 1988 och är nu understödd av sonen Peter. Man har 4 hektar i Lump och Fürstenberg och i Untreisenheimer Sonnenberg. Deras princip är minimal påverkan och långsam jäsning av vinet till maximal torrhet. ”Schäffer trocken” betyder under två gram restsocker. Företaget tillhör traditionalisterna, och deras torra Silvaner tillhör de mest rensmakande i Franken. Weingut Michael Frölich ligger i den västra ändan av byn Escherndorf vid Bocksbeutelstrasse. Man har 10 hektar vingårdsareal i Lump och Fürstenberg.

 

 ESCHERNDORF

Befolkning: 300 invånare 31 dec. 2015.

Vindistrikt: Maindreieck.

Län, krets, stad, status: Unterfranken, Kitzingen, Volkach, förort.

Avstånd: Frankfurt 141 km, Würzburg 24 km.

Vingårdar:

Am Lumpen 1655. 7 ha, musselkalk, undre keuper. VDP.Grosse Lage.

Lump. 35 ha, musselkalk, undre keuper. VDP.Erste Lage.

Fürstenberg. 100 ha, musselkalk, undre keuper. VDP.Erste Lage.

Berg. 45 ha, musselkalk, undre keuper.

Vinfirmor:

***** Horst Sauer. 18 ha. Bocksbeutelstrasse 14, D-97332 Escherndorf.

Tel. 0049 – 9381 – 4364.

www.weingut-horst-sauer.de. mail@weingut-horst-sauer.de.

Ägare: Familjen Horst Sauer. Vinmakare: Sandra Sauer. Prisnivå medel. VDP.

**** Rainer Sauer. 14 ha. Bocksbeutelstrasse 15, D-97332 Escherndorf.

Tel. 0049 – 9381 – 2527.

www.weingut-rainer-sauer.de; info@weingut-rainer-sauer.de.

Ägare: Familjen Rainer Sauer. Vinmakare: Daniel Sauer. Prisnivå medel. VDP.

*** Egon Schäffer. 4 ha. Astheimer Strasse 17, D-97332 Escherndorf.

Tel. 0049 – 9381 – 9350.

www.weingut-schaeffer.de; egon@weingut-schaeffer.de.

Ägare och vinmakare: Egon Schäffer. Prisnivå låg. VDP.

*** Michael Frölich. 11 ha. Bocksbeutelstrasse 41, D-97332 Escherndorf.

Tel. 0049 – 9381 – 2847.

www.weingut-michael-froelich; info@weingut-michael-froelich.de.

Ägare och vinmakare: Michael Frölich. Prisnivå medel. VDP.

Hotell och restaurang:

Zur Krone. Bocksbeutelstrasse 1, D-97332 Escherndorf .

Tel. 0049 – 9381 – 2850.
www.krone-escherndorf.de; info@krone-escherndorf.de.

Turistinformation: Touristinformation Mainschleife. Rathaus, D-97332 Volkach.
Tel. 0049 – 9381 – 40112.
www.escherndorf.de;www.volkach.de; tourismus@volkach.de.

Sevärdheter: Springbrunnen, korsfästelsegrupp vid kyrkan Johannes döparen, Kloster Vogelsburg, mariakapellet.

 Vinlandet Franken - En Guide, Omslag 2017