Nya prissänkningar från 1/6 2017. Nu har vi sänkt priset rejält på ett antal av våra viner. Passa på att fynda. Först till kvarn.  Till reasidan

Fitapreta Vinhos

Historia

”En 23-årig vinmakare och engelsk vinodling det kunde bara gå fel” när den portugisiska vinmakaren António Maçanita och den engelskbosatte vinodlarkonsulten, träffade David Booth för första gången i början av 2004. Under de närmaste månaderna lärde sig António vinodling med hjälp av David och en nära vänskap utvecklades. Nästa steg var att göra vin, vilket blev den första framgången, med det utdelade priset Trophy Alentejo Award av IWC.
Fitapretas filosofi är att producera viner som återspeglar vår karaktär, vad vi gillar, vad vi strävar efter, vårt humör och vår uppfattning om estetik. Vi är mycket för att göra djupdykningar i vår kultur och druvor, samt att vi är på väg att förändra världen med våra nya prövningar, nya smaker och nya blandningar. Vi producerar viner för oss, för att vi gillar det. Och förhoppningsvis, kommer en del människor dela vår estetik för vin och … Vem vet …

Antonio Macanita

António Maçanita är en av de ledande portugisiska vinproducenter i sin generation, tillverkar vin som ständigt redovisas i de mest prestigefyllda tävlingar och publikationer. Grundare och ägare av FITAPRETA, är Antonio också en konsultvinmakare för över 13 andra vingårdar i Portugal genom sitt konsultföretag Wine ID.

Dynamisk och rastlös (som kritikerna beskriver honom), han älskar en bra utmaning och har utvecklat flera vinprojekt i osannolika områden, med hjälp av tidigare okända druvsorter som nu har blivit kända framgångar.

Född 1979, kom han i kontakt med druvor vid späd ålder av 4, lekande i vingårdarna under skörd, drack färsk druvjuice från druvkaren och stampa på druvor hos sin kusins vingård. Vid 18 år, handlade Antonios liv mer om ”spjut fiske och surfa” än att studera. Han planerade ursprungligen att studera till marinbiologi men en lärare övertygade honom att välja Agronomic Sciences, en mer allmän examen som skulle kunna användas som en grund för vidare studier. Han ansökte om kursen men på något sätt fick han koderna fel och slutade i Agro-Industrial Engineering, som inkluderar vinframställning. Så det var ett ödets nyck som ledde Antonio i riktning mot vinframställning.

På universitetet var hans entusiasm för vingårdar omedelbar, fick honom involverad i en plantage i Azorerna, följt genom att arbeta i Napa Valley först på Merryvale Vineyards (2001) och senare vid Rudd Estate (2002). Efter att ha avslutat sin examen arbetade han på D’Arenberg i Australien (2003) innan han beslutar att flytta till ett mecka för traditionell vinframställning, Frankrike. Så han gjorde en deal med en fransk rugbyklubb med att spela för dem och i gengäld skulle de hitta en placering för honom hos en lokal vinproducent. I väntan på bekräftelse avslutade António en skörd i vad som skulle bli en referens som vinproducent i Portugal, Malhadinha Nova. Nyheten om att han hade fått ett jobb i Frankrike gick igenom, och  han kom till Chateau Lynch Bages i Bordeaux (2003). År 2004 återvände han till Portugal vid en ålder av 24 och tillsammans med David Booth startade han FITAPRETA, som snart producerade sitt första vin och strax efter det få sin första trofé. Konsultarbete utfördes och vid en ålder av 25 hade han konsulttjänster för 5 vingårdar.

Sedan återkomsten har António arbetat med flera projekt, bland annat utvecklingen av det nya begreppet en portugisisk ”terroir”. Han är en vanlig talare på vin konferenser och gästföreläsare på det lokala universitet Masters Degree program. Sedan 2010 har han samarbetat med Ponta Delgada Hotel skolan på en ”mat och vin kurs.

En gymnast som barn, en surfare och rugbyspelare som en tonåring, Antonio surfar och spelar fortfarande beach rugby under den långa portugisiska sommaren. Han älskar vin och älskar livet!

David Jeremy Booth

David Jeremy Booth (1965-2012)
… Han var soldat, han var kavalleri, han var infanteri, han var djurlivskydd, han var minröjning. Han var kär, han var pappa, han var vänskap, han var natur, han var tidiga morgnar, han var enkla saker, han var rent liv. Han var en vingårdsman och vår trädgårdsmästare. Men mest av allt han var vår vän. Ditt lag

Född i England, officer i sju år, når graden av kapten i Green Jackets, studerade han sedan jordbruk och Management vid Royal Agricultural College Cirencester, utförde minröjning i Mocambique, djurlivsskydd i Kenya. Efteråt, studerade han vinodling vid UC Davis, och blev en lärjunge till Richard Smart i Portugal, där han införde nya spaljésystem, och fick en djup kunskap i vinodling som gjorde det möjligt för honom att förstå komplicerade begrepp på ett mycket enkelt sätt.

Han var en vingårdskonsult till olika vinproducenter såsom: Lyma Mayer, Terras de Alter, Azamor, Vida Nova (Cliff Richard), Arrepiado Velho … för att bara nämna några. Som gästtalare föreläste han till MBA-kurs på sin gamla skola Royal Agricultural College Cirencester.

År 2004 grundade han med Antonio Fitapreta projektet, som han prioriterade i ett redan fullt yrkesliv.

För oss vänner och följeslagare saknar vi hans ständiga och smittsamma leende, hans eviga optimism, hans vilja att hjälpa, hans förmåga att lyssna och hans glädje för de enkla sakerna i livet: frisk luft, natur, tid med sina barn, tid med människor, rent liv. Med vetskapen om att vi alltid ska hedra honom, och komma ihåg honom än mer. Att arbeta ännu hårdare, men med samma fria anda och fräschör som han alltid har värnat om.