CHATEAU DOISY VEDRINES Classified Grand Cru år 1855
CHATEAU PETIT VEDRINES andra etikett
Sauternes, familjen Castéja, ägare i Barsac
SAUTERNES – Barsac
Det magiska av det mest känsliga vin i världen med att producera: väntande dag efter dag för naturen för att utföra dess mystiska uppgift, minutiöst plocka druvorna förgyllda av ädelröta; noggrant fullfölja subtila alkemier i källaren, för att äntligen producera några flaskor av en värdefull nektar som trotsar tidens tand.
FRÅN DOIZIC TILL DOISY-VEDRINES
Barsac har bott i århundraden tillsammans med vinet. Stenarna i väggarna gränsar till vingårdarna som bröts för länge sedan, från kisel och leriga-kalksten mark som utgör de ”ädla jordar” i kommunen. Vid sidan av Château Climens och Château Coutet, i det finaste vinodlingsområdet i kommunen, en gång kallade ”Haut-Barsac”, är en av de äldsta gårdar som återfinns i regionen: Château Doisy Vedrines.
Denna ädla herrgård och dess vingårdar kallades en gång Doizic, och som i mitten av 1600-talet tillhörde Jean Raymond. Fastän han hade sin hemvist i Bordeaux lovande han ”trohetseden och lojalitet” till kungen, 1677 för denna ädla egendom och förläning av Doisy som ligger mellan Preignac och Barsac i länet Gironde.
I juni 1704 ingår marken och dess byggnader som hemgift för hans barnbarn och guddotter, Marie Raymond. Den 5 juni 1704 i närvaro av Guillaume Roborel, domstols advokat och företrädare för kungen vid det kungliga sätet i församlingen av Barsac, liksom dignitärer i byn, gifte hon sig med Jean-Baptiste Védrines, domstolsadvokat och son till Jean Védrines, även han domstolsadvokat och domare i Sainte-Livrade i Agen regionen. Därav förläningen av Doisy som blev Doisy-Védrines.
ALL MAGI AV EN STOR SAUTERNES
Jean-Baptiste Védrines och hans fru bosatte sig i Saint-Livrade i Agen-regionen men fortsatte att bruka sin egendom i Barsac och att betala sina kostnader, och hade även andra omkostnader för tjänster och skyldigheter som tillhörde adeln. Således, år 1716 i hans hustrus namn, Marie Raymond, Jean-Baptiste Védrines förnyas trohetseden och lojaliteten till den regerande kungen Ludvig XV, Kung av Frankrike och Navarra, för rätten till den ädla herrgård och förläning av Doizic, egendomar och byggnader som ligger i socknen Barsac, … ”A National Institute of Geography (IGN) reproduktion av en karta som gjorts av Mr Michaud runt 1765 vittnar att det på den tiden fanns en herrgård omgiven av vinodlingar i Doisy .
Gården övertogs i mitten av 1800-talet av morföräldrarna av de nuvarande ägarna, BOIREAU familjen. Vingårdarna var i gott skick och producerade ett vin av utmärkt kvalités som blev bekräftad av den berömda kejserliga klassificeringen av 1855. BOIREAU enda dotter bosatte sig i Barsac från de första dagarna av sommaren och återvände inte till Bordeaux förrän skörden var klar. Hon lyckades mästerligt på gården och gick lugnt bort i en ålder av 94 efterlämnade sin egendom sin sonson, Pierre Castéja. År 1946 tog han glatt hand om egendomen och har fortsatt sedan dess för att producera dessa framstående, eleganta Barsac viner.
MAGIC, PASSION OCH STRÄNGHET
Kvaliteten på en stor Sauternes kommer aldrig till av en slump. Det kräver en kombination av flera faktorer: adeln av jorden, medverkan av klimatet och omsorg av lidelsefulla män. Château Doisy-Vedrines ligger 45 km från Bordeaux, på vänstra stranden av Garonne, i kommunen Barsac, som utgör den del av Sauternes Appellation d’Origine Contrôlée. Vingården har en total yta på 25 hektar som omger vinkällarna och slottet. Marken är typisk för Barsac, som består av lerig-kalksten, röd jord och fint grus, 40 till 50 cm djupt. Under detta lager finns ett lager av kalkberg av marint ursprung.
Druvsorterna är 80 % Sémillon och 20 % Sauvignon som odlas enligt den renaste Sauternes tradition. Vinrankorna är i genomsnitt 25 år gamla, och ersätts under en 50-årsperiod med en hastighet av 0,4 hektar per år. Den unika i regionen är dess mikroklimat. Ciron, en liten, sval, sötvatten ström vars källa är i Landes regionen, ger morgondimman under hösten, som sedan klarnar för att ge vika för soliga eftermiddagar. En fascinerande relation upprättas sålunda mellan klimatet och vinrankor som möjliggör uppkomsten av Botrytis Cinerea. Den nyckfulla utvecklingen av denna mikroskopiska svamp är en avgörande faktor i koncentrationen av druvorna. Skörden är en verklig period av ”samla”. Druvorna är handplockade en efter en och sorteras succesivt av skördarna. En skörd tar normalt sex till åtta veckor. Vissa årgångar kräva upp till nio sorteringar. Vinframställningen sker i ekfat, 60 % till 90 % varav några förnyas varje år. Jäsningen varar 3 till 4 veckor och temperaturen hålls på 20° C. Vinerna åldras på fat och skakas var tredje månad. Blandningen sker inte förrän efter ett år, efter ett urval av viner som kommer att vara värdig att bära den ”Château Doisy-Vedrines” namn. Den genomsnittliga årliga produktionen av Château Doisy-Védrines är 100 till 150 lådor per hektar, det vill säga endast två till tre glas vin per planta.
TEKNISKT DATA BLAD
AOC: Barsac
PRODUKTION: 2 000 till 3000 lådor
Vingårdens tillkomst: 1700-talet
TOTAL OMRÅDE: 25 hektar
Geologi: Röda jordar, grus över
ODLING
Gödselmedel: Får gödsel
Druvor: Semillon 80 %, Sauvignon 17 %, Muscadelle 3 %
Medelålder på vinstockarna: 25 år
ROT-STOCK: Riparia Gloire 420A – 3309
Planteringstäthet: 6 500 skott/hektar
Beskärningen: Till sin linda för Sémillon och singel för Sauvignon
Avkastning per hektar: 100 till 150 lådor
ÅTERPLANTERING: 0,5 hektar/år
VINFRAMSTÄLLNING ANTAL sorte: Från 3 till 9 beroende på utvecklingen av botrytis
TYP AV PRESS: Pneumatic
JÄSNING: I fat
JÄSNINGS TEMPERATUR: 20 ° C
Tid för jäsningen: 3 till 4 veckor
ÅLDER fat: 60 % till 90 % årlig förnyelse
ÅLDRANDE: 2 år i tunnor
FILTRERING: Ljus på tappning
Buteljering: På Slottet