Aperitif – Friskt och fruktigt vitt vin, mousserande.
Sällskapsdryck – Mjuka röda viner, mjuka och bäriga, fruktigt och smakrikt vitt vin, lätt och avrundat med mild fruktsyra.
Grönsaksrätter – Friska och fruktiga vitt vin. Mjukt och bärigt rött vin.
Fisk – Friskt och fruktigt eller lätt avrundat till milda fiskrätter. Till stekt eller grillat, fylligt och smakrikt vitt vin eller mjukt och bärigt rött.
Skaldjur – Räkor, kräftor, hummer, musslor, ostron, krabba, pilgrimsmusslor, scampi, blåmusslor. Räkor, krabba, ostron – torrt eller halvtorrt friskt och fruktigt vitt vin. Gratinerade eller halstrade – fylligt och smakrikt vitt vin.
Fågel – Kyckling och kalkon – friskt och fruktigt vitt vin, smakrika tillbehör – mjukt och bärigt. Till feta fåglar som gås och anka – fylligt och smakrikt vitt vin eller kryddigt och mustigt …
Fläsk – Kokt, stekt, grillad fläskfilé med svampsås – kryddigt och mustigt rött vin. Revbensspjäll – ett fylligt och smakrikt vitt vin. Fläskrätter med äpple eller frukt – druvigt och blommigt vitt vin.
Lamm – Passar de flesta röda utom eventuellt mjukt och bärigt, fylligt och smakrikt.
Nöt – Passar de flesta röda utom eventuellt mjuka och bäriga, fylligt och smakrikt vitt vin.
Vilt – Stramt och nyanserat. Viltgryta – kryddigt och mustigt eller fylligt och smakrikt.
Kryddstarkt – Mjukt och bärigt rött vin eller druvigt och blommigt vitt vin.
Asiatiskt – Druvigt och blommigt, friskt och fruktigt vitt vin med viss sötma.
Bufféer (smörgåsbord) – Fruktigt och smakrikt rödvin. Friskt och fruktigt vitt vin med viss fruktsötma. Fruktigt rosévin.
Ost – Hårdost eller färsk ost eller vitlök – fruktigt och smakrikt rött vin. Friskt och fruktigt vitt vin till getostar. Till vitmögel eller kittostar – fylligt och smakrikt. Till mögelostar – ett sött vitt eller rött, eventuellt ett portvin.
Dessert – Frukt och bär – söta viner. Ett sött vin med bränd smak är gott till choklad och nötter. Till glass och bär ett mousserande.