Nya prissänkningar från 1/6 2017. Nu har vi sänkt priset rejält på ett antal av våra viner. Passa på att fynda. Först till kvarn.  Till reasidan

Le Roi Story

Domaine de Rocheville

Domaine de Rocheville har sitt odlingsområde i Saumur-Champigny. Det är något som pågår vid foten till den medeltida kyrkan i Parnay på en sluttning med utsikt över Loire. I Saumur Champigny skrivs en ny sida om berättelsen om Domaine de Rocheville viner med namnen Le Roi (kungen), La Dame (drottningen), Le Fou du Roi (kungens narr) Le Prince (prinsen), Le Troubadour (trubaduren).

Geografi

Saumur Champigny appellationen är en av de mest kända i Loire. Det finns i hjärtat av Loiredalen. Jordmånen är lera och kalksten är bland de mest intressanta i regionen. Champigny kommer från latinets campus ignis, vilket innebär skottfält, en etymologi som säger en hel del om potentialen hos marken. Egenskaperna hos denna benämning bestäms av två parametrar: klimatet och alv. Alven består av tuffeau (kalksten). Detta porösa berg har kapacitet att lagra regnvattnets överskott på vintern och så småningom släppa den under torra perioder. Detta säkerställer att vinrankorna får näring kontinuerligt och regelbundet. Saumur Champigny drar nytta av detta mikroklimat. Skyddad av skogen Fontevraud i sydöst, av Loire på nordöst och av Thouet i väster, har den minst regn i regionen, med ett genomsnitt på 600 mm per år. Som jämförelse får Angers  850 mm per år som är beläget 40 km bort, och Cholet, 60km bort, har en genomsnittlig årlig nederbörd på 950 mm. Tack vare dessa villkor kan vi producera fylliga, sammetslena och fruktiga viner.

Producent

Domaine de Rocheville är en av de senaste vingårdarna som skapats i Saumur Champigny appellationen. Philippe Porche, en vinentusiast, hade letat efter en vingård i området i flera år och efter flera försök, upptäckte han äntligen marken i Parnay, där han grundar Domaine de Rocheville, i slutet av 2004. De första druvorna skördades under 2005, tack vare hjälp av sin hustru, Agnes och Jerome Callet, en ung jord specialist och tekniskt stöd från Mickael Hardouin. Sedan dess har de gått vidare med en rad viner, med en bredare erfarenhet, en skarpare filosofi och med ett ständigt ökande bekräftelse.

Filosofin

Domaine de Rocheville har hela tiden försökt att avslöja egenskaperna hos druvorna Chenin Blanc  och Cabernet Franc, genom att behandla vinstockar och dess omgivning med respekt. Jorden bearbetas mekaniskt och gräs tillåts växa i vingårdarna för att uppmuntra vinrankorna att skicka sina rötter djupt ner i kalkstenen, vilket gör vinstockarna starkare och ökar deras naturliga motståndskraft mot sjukdomar. Häckar har återplanterats för att gynna
biologisk mångfald och utveckling av nyttiga insekter som säkerställer en bra biologisk balans. Vinstockarna är mycket noggrant omhändertagna (beskurna, avknoppade, mm), som garanterar de bästa möjliga förutsättningar för druvorna att utvecklas fram till skördetiden. Behandlingar används endast om det är absolut nödvändigt och tillämpas sparsamt, med hjälp av produkter som godkänts av Terra Vitis, den organisation som främjar en hållbar vinframställning i Frankrike. Det mesta av skörden görs för hand och vinet görs traditionellt. Vår regel är att föra druvorna till vingården när de har uppnått den ultimata mognaden för att producera ett vin enligt de egenskaper druvorna har fått denna årgång. Tiden vinet tar att macerera varierar beroende på marken. Vinet mognar i ståltankar, fat eller tunnor, beroende på vilken typ av vin som eftersträvas.

Le Roi

Druvsort: 100 % Cabernet Franc. Kalkhaltig lera från slutet Turonian perioden. Syd-sydväst exponerad. Druvor handplockas vid optimal mognad. Lågt utbyte: 35 hektoliter per hektar.
Vinifiering och åldrande: Tre veckor maceration med stansning av locket. Åldras i 14 månader i ekfat.
Detta vin är strukturerat och harmoniskt. En elegant och fruktig attack med kanderade plommon och med inslag av svarta vinbär. Vinet är komplext med en lång och smidigt slut i smaken. Servera vinet mellan 14 och 16° C. Flaskan bör öppnas två timmar innan du dricker eller dekantera. Passar alla rätter, passar särskilt väl med grillat rött kött och serveras med eller utan sås och ost. Le Roi åldras väl, är bäst efter tre år kan lagras i över 10 år i en bra källare.

Le Fou du Roi

Druvsort 100 % Cabernet Franc. Kalkhaltig lera från slutet Turonian perioden. Sydsydväst exponerad. Druvor handplockas vid optimal mognad. Låg avkastning: 30 hektoliter per hektar. Exceptionell tappning, produceras endast när kvaliteten på skörden tillåter det. Tre veckor maceration med stansning av locket. Åldras i minst 24 månader på nya fat tillverkade av fransk ek från skogen Tronçais. Le Foi du Roi är inte dum, han visar variationer kring samma tema som sin kung men i ett mycket atypiska sätt. Mycket uttrycksfull och kraftfullt, sammetslent, det är ett elegant och långvarig vin som utvecklar aromer svarta frukter och rostat kaffe. Serveras mellan 14 och 16° C. Flaskan bör öppnas två timmar innan du dricker eller dekantera. Passar alla rätter, passar särskilt väl med grillat rött kött serveras med eller utan sås och ost. Le Fou du Roi är åldras väl, är bäst efter tre år och kan lagras i över 10 år i en bra källare.